Leren Visualiseren (in het onderwijs)

De opleiding Leren Visualiseren focust op het visualiseren van je onderwijs in de klas. Dat betekent onder andere dat je van een statische kennisoogst een echt dynamisch groeidocument op de leerwand creëert. Je krijgt meer mogelijkheden om nog beter voorkennis bij je leerlingen te activeren én te verbinden. Leren Visualiseren is een compacte opleiding van drie trainingen.

Voor IPC-, Curriculum 10-14 en niet-lidscholen
  

Is de opleiding Leren Visualiseren iets voor jou?

Ons brein smult van beelden. Dat geldt al helemaal voor je leerlingen en hun brein. Waarom maken we daar dan niet meer gebruik van? Wil jij een upgrade geven aan de (IPC-)kennisoogst? Beter worden in het visualiseren van verworven kennis? Het zichtbaar verbinden van al het geleerde, waardoor het grote geheel nog meer wordt ervaren? Dan is de compacte opleiding Leren Visualiseren iets voor jou.

Het doel achter Leren Visualiseren

Het leerproces en de leeropbrengsten zichtbaar(der) maken.

Wat komt er aan bod tijdens de opleiding Leren Visualiseren?

Met deze opleiding leer je om alle opgedane kennis tijdens een IPC- of 10-14-thema ècht met elkaar te verbinden. Dat schept overzicht en stimuleert de verbeelding. Je leert hoe je van een statische kennisoogst, komt tot een dynamisch visueel geheel, dat tijdens het gehele leerproces meegroeit.

Je ervaart hoe belangrijk en krachtig goede visuals zijn en hoe deze het inzicht, de reflectie en betrokkenheid van kinderen vergroten.

Associëren en verbeelden

We kleuren van meet af aan buiten de hokjes! Je ontdekt nieuwe manieren om informatie weer te geven en verwerken. Je leert over de werking van je brein en ervaart hoe het is om het brein breder in te zetten. Je leert ook correct mindmappen met de Buzan-methode.

Beelden in de IPC-praktijk

Ervaar zelf hoe het geheugen werkt. Je past de eerder geleerde mindmaptechniek toe op de IPC- en 10-14-onderwijscontext. Je leert hoe je mindmapvaardigheid gebruikt kan worden voor de voorbereiding van een unit en de basis vormt van de IPC-kennisconstructie.

Ervaringen en visuele tools

We leren van elkaar en delen schoolervaringen. Je leert hoe de kennisconstructie verder gevisualiseerd kan worden, waardoor geleerde verbanden nog beter en logisch zichtbaar worden.

Voor wie is de opleiding Leren Visualiseren?

Enthousiaste leraren uit het basisonderwijs of tieneronderwijs die het leren willen verbeteren. Deze opleiding is ook te volgen voor leraren die niet met IPC of Curriculum 10-14 werken.

Tijdsinvestering

Deze opleiding is zo opgebouwd dat je 25 à 30 uur nodig hebt. Er zijn drie actieve bijeenkomsten. De overige tijd zit in praktijkopdrachten (learning by doing) en voorbereiding op de bijeenkomsten.

Locatie van de drie trainingen Leren Visualiseren

Op een inspirerende plek in de buurt van Utrecht.

Afronding van de opleiding

Je rondt deze opleiding af met een certificaat.

Studiematerialen

De studiematerialen worden tijdens de opleiding verstrekt.

Kosten

Ledenprijs: €1.400,- (bij meerdere deelnemers per school krijg je korting)
Prijs niet-leden: €1.500,-

Data van de trainingen van Leren Visualiseren

Cyclus A – Utrecht
10 okt 2024, 14 nov 2024, 12 dec 2024
Locatie: (Europalaan 100, 3526KS, Utrecht)

Cyclus B – Utrecht
17 april 2025, 22 mei 2025, 19 juni 2025
Locatie: (Europalaan 100, 3526KS, Utrecht)

Aanmelden voor Leren Visualiseren

Je meldt je aan voor deze opleiding via de Members’ Lounge. Als je niet met IPC werkt kun je je interesse kenbaar maken via opleidingen@ipc-nederland.nl.

'Samen leren verbeteren.'