De professionele leergemeenschap als leidende cultuur (voor het onderwijs)

‘De professionele leergemeenschap als leidende cultuur’ is een incompany-opleiding voor het onderwijs. Je neemt deel met het managementteam van je basisschool. Schooldirecteuren en hun managementteams doen de kennis, vaardigheden en inzichten op die nodig zijn voor het ontwikkelen van een professionele leergemeenschap (PLG).

Incompany-opleiding voor scholen in het po en vo

    

Let op: deze opleiding is alleen dit schooljaar beschikbaar.

Wat is het doel van deze opleiding?

De opleiding draagt bij aan een positieve cultuurverandering op school. De bijeenkomsten vinden grotendeels op school zelf plaats. Met deze opleiding bereik je in elk geval de volgende twee doelen.

  1. Het managementteam leert de kennis en vaardigheden die nodig zijn om de professionele leergemeenschap op school te stimuleren.
  2. Het managementteam krijgt inzicht in een leergerichte cultuur en begrijpt dat deze positief veranderd kan worden.

 

Wat is een professionele leergemeenschap?

Wat is een professionele leergemeenschap (PLG) in het onderwijs? Een professionele leergemeenschap is in wezen niet meer dan een groep samenwerkende onderwijsprofessionals. In een professionele leergemeenschap werkt men samen om gemeenschappelijke doelen te bereiken, zoals het verbeteren van de leergerichtheid. En dat is precies waar deze opleiding om draait.

Professionele leergemeenschap en het onderwijs

Het is goed om te weten dat deze opleiding niet gaat over de werkvormen, het uitzetten van werkgroepen, het houden van vergaderingen of andere activiteiten. We gaan echt aan de slag met jouw eigen gedrag als cultuurveranderaar. Hoe kan jij er met jouw handelen voor zorgen dat de stimulerende, sfeervolle, samenwerkende, leergerichte cultuur ontstaat die jij jouw team toewenst?

We verkennen samen wat de professionele leergemeenschap als leidende cultuur nu eigenlijk is en voor je onderwijs betekent. Elke bijeenkomst komen we een stukje dichter bij de kern. Hierbij worden theoretische achtergronden toegelicht en worden voornamelijk vaardigheden aangeleerd en geoefend.

Praktische informatie over de incompany-opleiding

Voor wie zijn de trainingen interessant?

Schooldirecteuren en hun managementteams (adjuncten, bouwcoördinatoren, intern begeleiders)

Wie is de opleider?

De opleiding wordt door Philippe de Kort aangeboden. Hij is een ervaren coach van leerkrachten, intern begeleiders en directeuren. Daarnaast werkt hij als interim directeur en trainer op verschillende (IPC-)scholen door heel Nederland. Philippe verzorgt ook de schoolleidersopleidingen School leader for learning en Assessment for Leaders.

Tijdsinvestering

Er zijn vijf bijeenkomsten op school van elk 3 uur. Tussen de bijeenkomsten voer je praktijkopdrachten uit en begin je meteen met het creëren van de gewenste cultuur. We sluiten af met een zesde bijeenkomst van een dag (7 uur). Hier oefenen we concrete vaardigheden. Het lezen van het handboek kost ongeveer 3 uur.
 
In totaal investeer je dus over een half jaar 25 uur in de opleiding. Je bent ook plusminus 50 uur van je reguliere, dagelijkse werkzaamheden bezig met toepassing de PLG.

Locatie

De opleiding bestaat uit vijf bijeenkomsten op school. Er is één afsluitende bijeenkomst op een locatie buiten de school.

Afronding

Je rondt deze opleiding af met een certificaat.

Studiematerialen

Een handboek en digitaal aangeleverd materiaal.

Kosten

€ 6300,-

Opleidingsdata

De data van de bijeenkomsten plan je samen met de opleider in.

Aanmelden voor de PLG als leidende cultuur

Heb je interesse in deze opleiding? Informeer dan naar de beschikbaarheid via een e-mail naar info@great-learning.nl. De opleider of een van onze medewerkers neemt dan contact met je op. Deze incompany-opleiding komt zoals gezegd beschikbaar vanaf het schooljaar 2023/2024.

'Samen leren verbeteren.'